" Umut, hiç görmeyen birine gökkuşağını anlatmak kadar zor ve imkansız... "

Categories

-

Kod Yazmayi Ögrenmek

Günümüz çocuklari bir yasindan itibaren teknolojik cihazlari kurcalamaya basliyorlar. Özellikle tablet gibi dokunmatik cihazlari iki yasindan itibaren kullanmayi ögreniyorlar. Dört yasinda kuslari sapanla firlatarak domuz avlamakta ustalasiyorlar. Ilkokula gidince arkadaslari ile internette sohbet etmeye basliyorlar. Ortaokul çagina geldiklerinde ise sadece bilgisayar oyunu oynamakla yetinmeyip kendi oyunlarini yaratmak istiyorlar.Bazilari yaratiyor da; Mesela Mark Zuckerberg ortaokulda arkadaslarinin çizdigi karakter ve resimleri bilgisayar oyununa dönüstürmek için kod yazmaya baslamis.


Bilgisayar programlamayi ögrenmek korktugunuz kadar zor degil, en azindan dijital nesil için... Zuckerberg'e program yazmayi 9 yasindayken disçi babasi ögretmis ama çogunuzun kodlama ögrenmesi için sizin yazilim yapmayi bilmeniz sart degil. Bunun için dünyada birçok basarili uygulama var:
Tynker, K12 siniflarindaki ögretmen, ögrenciler ve ebeveynlerine kod yazimini ögretmeyi amaçlayan ücretsiz bu platform, görsel bir programlama dili araciligi ile basit yöntemlerle çocuklara, egitmenlere ve ebeveynlere kodlamanin mantigini ögretiyor. Programlama becerisini eglenceli bir sekilde gelistirmeyi hedefleyen http://www.tynker.com/ bunu çocuklarin yaraticiliklarini ortaya çikararak yapiyor.

Microsoft'un Small Basic programi da erken yasta kodlama dillerinin ortak kavramlarini çocuklara ögretiyor. http://smallbasic.com/ sade grafik arayüzü ile çocuklara uygulama ve oyun gelistirmeyi ögretiyor. Kullanimi kolay içerikleri sayesinde çocuklarin temel yazilim kavramlarini ve nasil çalistigini anlamasini sagliyor, program yazmayi ögretiyor.
Türkiye'de de Doç. Dr. Selçuk Özdemir'in hazirladigi www.mucitlergaraji.com çocuklara eglenceli bir sekilde bilgisayar programciligi ve kod yazma dünyasi ile tanistiriyor.

Tynker'in kurucusu Krishna Vedati 1991 yilinda Hindistan'dan ABD'ye Bilgi Teknolojileri alaninda yüksek lisans yapmak için göç etmis. Birden çok basarili internet girisimi bulunan Vedati, alti ve dokuz yaslarindaki iki çocugunun teknolojik cihazlari ellerinden düsürmediklerini ancak okullarda 50 yildir ayni konularin sadece farkli yöntemlerle ögretildigini gözlemlemis. Çocuklarinin çok hevesle kullandiklari cihazlar için bir seyler de üretmeleri gerektigine karar verip bu platformu kurmus.

Ülkemizdeki test odakli egitim sisteminin, dünyayi üç yanlis bir dogru eksenine sikistirarak, çocuklarin yaraticiligini gelistirdigi pek söylenemez. Elektronik cihazlarla sürekli etkilesimdeki dijital nesle program kodlamayi ögretmek onlara, sorunlara bilimsel yaklasma, yaratici çözümler üretme, her yeni bilgiyi elestirel bir bakis açisi ile degerlendirebilme ve ortak akil olusturarak takim çalismasi yürütme gibi is ve sosyal hayatta çok önemli becerilerin gelismesine de yardimci olur.

Dünyada taninmis internet girisimcilerinin neredeyse tamaminin kurucularinin ortak özelligi çocuk yasta kod yazmaya baslamalari. Kod yazmayi ögrenmek internette sadece kullanici degil ayni zamanda üretici olma imkâni sagliyor. Yaratici fikirlerin sözde kalmayip ürüne dönüsmesini saglayarak inovasyonun önünü açiyor.
Gelecekte çocugunuzun bir internet girisimcisi olmasini istiyorsaniz onlara simdiden kod yazmayi ögretin.

  • 0
  • 2393
  • 0

- BUNLARIDA GÖZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ -

HENÜZ YORUM YAPILMAMIŞ !

Yorum yazın

HAKKIMDA

KONULARI TAKİP EDİN

SOSYAL AĞLAR

  • Mesajınızı Gonderin