" Umut, hiç görmeyen birine gökkuşağını anlatmak kadar zor ve imkansız... "

Categories

-

Türkiye’de Bilisim Hukuku ve Ayrıntıları

Teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle, her geçen gün farkli suç türleri ortaya çikarmaktadir. Bu kapsamda degisime ve gelisime en açik olan suçu ise bilisim suçlari olusturmaktadir. Globallesen dünyada yeni bir teknolojik gelisme bütün dünyaya yayilmaktadir. Bunun sonucunda da ülkemizde de gelisen teknolojiye bagli olarak yeni bilisim suçlari ortaya çikmaktadir.

Ülkemizde de bilisim suçlarina yonelik tek bir kanun yoktur. Onun yerine mevcut kanunlara bilisim suçlariyla ilgili hükümler eklenmistir.

Türkiye'de bilisim alaninda gerçeklestirilen yasal düzenlemeler, genel olarak AB direktifleri ile uyumlu olacak sekilde hazirlanmistir. Bilisim suçlari, her suçun kendi alanina iliskin düzenlemeler içermektedir.

Bilisim suçlarina yonelik Türkiye'de ilk yasal metin, 765 sayili Türk Ceza Kanununa 1991 yilinda eklenen “…bilgileri otomatik isleme tabi tutan sistem…” ibaresidir. Bundan sonra ortaya çikan ihtiyaçlar neticesince bir çok kanuna bilisim ile ilgili hükümler eklenmistir.

Bilisim suçlari ile ilgili en kapsamli düzenleme 5237 sayili Türk Ceza Kanununda yer almaktadir.

Türk Ceza Kanununun onuncu bolümünde bilisim alaninda suçlar basligi altinda bilisim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degistirme ile banka ve kredi kartlarinin kotüye kullanilmasi konularinda düzenleme getirmistir.

Türk Ceza Kanununun 243. 244. ve 245. maddelerinden bilisim suçlari düzenlene müstakilen düzenlenmistir. Simdi de bu üç maddeyi biraz daha detayli irdeleyecek olursak:

Bilisim Sistemine Girme Suçu

Türk Ceza Kanununun 243. maddesi, “(1) Bir bilisim sisteminin bütününe veya bir kismina hukuka aykiri olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yila kadar hapis veya adli para cezasi verilir. (2) Fikra-Yukarida ki fikrada tanimlanan fiillerin bedeli karsiligi yararlanilabilen sistemler hakkinda islenmesi halinde, verilecek ceza yari oranina kadar indirilir. (3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdigi veriler yok olur veya degisirse alti aydan iki yila kadar hapis cezasina hükmolunur.” hükmünü amiridir.

TCK 243. maddesi ile bir bilisim sisteminin bütününe ve bir kismina hukuka aykiri, olarak girilmesi ve orada kalmaya devam edilmesi suç olarak düzenlenmistir. Verilerin ele geçirilmesi sarti aranmaksizin bilisim sistemine hukuka aykiri olarak girilmesi ve bu suretle bilisim sisteminin güvenliginin ihlal edilmesi suç, haline getirilmistir.

TCK 243 düzenlenmesi ile, Avrupa Konseyi Siber Suç Sozlesmesinin “Kanunsuz Erisim” baslikli 2. maddesindeki “Her bir taraf devlet bir bilgisayar sisteminin her hangi bir bolümüne haksiz ve kasitli olarak erisilmesini suç kapsamina almak için gerekli kanuni düzenlemeyi yapmali, gerekli onlemleri almalidir.” düzenlemesine paralellik saglanmistir.

Korunan hukuki deger bilisim sisteminin güvenliginin saglanmasidir. Bunun yaninda bilisim sisteminin kullanicisi ve bu sistemden, yararlanan kisilerin farkli türden kisisel yararlari da korunmaktadir.

Suçun maddi unsurunu bilisim sistemi olusturmaktadir. Bu suçun olusmasi için bilisim sistemine hukuka, aykiri olarak girilmesi ve orada kalmaya devam edilmesi gerekmektedir. Iki eyleminde beraber ayni anda gerçeklesmesiyle suç olusmaktadir.

Bu suçun olusmasi için genel kast yeterlidir. Suçun faili herkes olabilir. Herkes suçun magduru olabilir, gerçek veya tüzel kisiler olabilir.

Sistemi Engelleme, Bozma Verileri Yok Etme Veya Degistirme

Türk Ceza Kanununun 244. maddesi,

“(1) Bir bilisim sisteminin isleyisini engelleyen veya bozan kisi bir yildan bes yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.

(2) Bir bilisim sistemindeki verileri bozan, yok eden, degistiren veya erisilmez kilan, sisteme veri yerlestiren var olan verileri baska bir yere gonderen kisi alti aydan üç yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.

(3) Bu fiille bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kurulusun ait bilisim sistemi üzerinde islenmesi halinde verilecek ceza yari oraninda artirilir.

(4) Yukaridaki fikralarda tanimlanan fiillerin islenmesi suretiyle kisinin kendisinin veya baskasinin yararina haksiz bir çikar saglamasinin baska bir suç olusturmamasi halinde iki yildan alti aya kadar hapis ve besbin güne kadar adli para cezasina hükmolunur.” hükmünü amirdir.

Bu suç tipiyle Avrupa Siber Suç Sozlesmesinin 4. maddesinde ongorülen “verilere müdahale” ve 5. maddesinde ongorülen “sistemlere müdahale” düzenlemelerine paralellik saglanmaya çalisilmistir.

Maddenin gerekçesinde de yer verildigi üzere sistemlere zarar verme suç haline getirilmistir. Bilisim sistemlerinde yer alan verilerin ya da programlarin kismen veya tamamen tahrip edilmesi degistirilmesi islevlerinin üzerinde oynanmasi olagan isleyisinin engellenmesi erisimin kisitlanmasi gibi eylemler genel olarak bilisim sistemlerine karsi mala zarar verme suçlari olarak düzenlenmistir.

Isleyisi engellenen veya bozulan bilisim sistemi veya bilisim sisteminde bulunmasina karsilik bozulan yok edilen degistirilen veya erisilmez kilinan ya da sisteme yerlestirilen baska bir yere gonderilen veriler suçun konusunu olusturur.

Bilisim sisteminde sistemin engellenilmesi isleyisinin bozulmasi, verilerin yok edilmesi, verilerin degisilmesi ve erisilmez kilinmasi gibi eylemler suçun maddi unsurlaridir.

Suçun faili herkes olabilir. Magdur bilisim sisteminin maliki zilyedi, bilisim sistemi üzerinde tasarruf yetkisi olan kisi olabilir.

Banka Veya Kredi Kartlarinin Kotüye Kullanilmasi

Türk Ceza Kanununun 245. maddesi,

“(1) Degisik:29.06.2005-5377-27.md) Baskasina ait bir banka veya kredi kartini her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse karti sahibinin veya kartin kendisine verilmesi gereken kisinin rizasi olmaksizin bunu kullanarak veya kullandirtarak kendisine veya baskasina yarar saglarsa, üç yildan alti aya kadar hapis cezasi ve bes bin güne kadar adli para cezasi ile cezalandirilir.

(2) Baskalarina ait banka hesaplariyla iliskilendirilerek sahte banka veya kredi karti üreten, satan, devreden, satin alan veya kabul eden kisi üç yildan yedi yila kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezasi ile cezalandirilir.

(3) Sahte olusturulan veya üzerinde sahtecilik yapilan bir banka veya kredi kartini kullanmak suretiyle kendisine veya baskasina yarar saglayan kisi, fiil daha agir cezayi gerektiren baska bir suç olusturmadigi takdirde, dort yildan sekiz yila kadar hapis ve bes bin güne kadar adli para cezasi ile cezalandirilir.

(4) Birinci fikrada yer alan suçun. a- Haklarinda ayrilik karari verilmemis eslerden birisinin. b- Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayin hisimlarindan birinin veya evlat edinen veya evlatligin. c- Ayni konutta beraber yasayan kardeslerden birinin zararina olarak islenmesi halinde, ilgili akraba hakkinda cezaya hükmolunmaz.

(5) (Ek Firka: 06.12.2006-5560/11.md) Birinci Fikra kapsamina giren fiillerle ilgili olarak bu kanunun malvarligina karsi suçlara iliskin etkin pismanlik hükümleri uygulanir.” hükmünü amirdir.

madde de banka ve kredi kartlarinin kotüye kullanilmasi eylemleri bagimsiz bir suç tipi olarak düzenlenmistir. Kredi karti veya banka kartiyla gerçeklestirilen her türkü hukuka aykiri yarar saglama eyleminin bu suç tipini olusturmaktadir.

Madde gerekçesinde açiklandigi üzere banka veya kredi kartlarinin hukuka aykiri olarak kullanilmasi suretiyle bankalarin veya kredi sahiplerinin zarara sokulmasi, bu yolla çikar saglanmasinin onlenmesidir.

Maddede tanimlanan suçlar genel kastla islenebilir. Fail için ozel bir ozellik aranmamis, suçun faili herhangi bir kimse olabilir. Bu suç tipinin magdur açisindan bir ozellik gostermemektedir. Herkes magdur olabilir.

Diger taraftan, Türk Ceza Kanununda; haberlesmenin engellenmesi, hakaret, haberlesmenin gizliliginin ihlali, kisiler arasindaki konusmalarin dinlenmesi ve kayda alinmasi, ozel hayatin gizliligini ihlal, kisisel verilerin kaydedilmesi, verilerin hukuka aykiri olarak verilmesi veya ele geçirilmesi, verileri yok etmeme, nitelikli hirsizlik ve dolandiricilikta bilisim sistemlerinin kullanilmasi, uyusturucu ve uyarici madde kullaniminin kolaylastirilmasi, suç isleme amaciyla orgüt kurma, müstehcenlik, goreve iliskin sirlari açiklama, iftira, halki askerlikten sogutma ve kanunlara uymamaya tahrik basliklarinda düzenlemeler yapilmistir.

Kaynak : BTK

  • 0
  • 3878
  • 0

- BUNLARIDA GÖZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ -

HENÜZ YORUM YAPILMAMIŞ !

Yorum yazın

HAKKIMDA

KONULARI TAKİP EDİN

SOSYAL AĞLAR

  • Mesajınızı Gonderin