" Umut, hiç görmeyen birine gökkuşağını anlatmak kadar zor ve imkansız... "

Categories

-

Yaratici Kod Yazmanin 14 Yolu

1. Yeni Bir Dil Ögrenin

Programcilar sürekli yeni diller ögrenirler, bazen gerektigi için, bazen eglenmek için. Kendinizi bildiklerinizle ve rahat kullandiklarinizla sinirlamayin, gidin ve yeni bir yetenek edinin.

2. Sifirdan Baslayin

Eger yazilim üretiyorsaniz, ise yari yoldan baslayamazsiniz. Önce ilk adimi atmak zorundasiniz. Bazen bir probleme yaratici bir çözüm bulmanin yolu en basa gidip tekrar ileri bakmaktir.

3. Her Seyi Sorgulayin

Her seyi sorgulamak, her kabullenmeyi yeniden ele alip dogrulugundan emin olmak demektir. Programcilik tamamen, en temel varsayimlari ele alip bunlarin üzerine insa etmektir. Eger temelde bir yanlis varsa, yazilim düzgün çalismaz. Yaraticilik bazen kabullenmelerle sinirlidir. Yeni çözümler varsayimlari tekrar ele alip yeni bakis açilariyla yeniden baslayarak ortaya çikar.

4. Keyif Için Yapin

Eger bir programci taniyorsaniz bilirsiniz ki sürekli bir seyler üretiyor. O günkü isini bitirse bile sirf zevk için daha saatlerce kod yaziyor. Isi ayni zamanda hobisi. Sürekli yeni fikirler ve çözümlerle ugrasmak angarya olmamali. Bunu bir refleks olarak sürekli yapmalisiniz, ve bu sizi heyecanlandirmali.

5. Denemenin Yollarini Arayin, Hiç Durmadan

Programcilar, yazdiklari kodun mümkün olan en etkili kod olduguna emin olmak için onu sürekli degerlendirirler. En ufak bir degisiklik bile bir yazilima diz çöktürebilir. Sürekli test etmek ve gelistirmek, yazilimin her parçasi için çok önemlidir. Fikirler sürekli olarak titizlikle denenmeli ve ara ara gözden geçilirilmeli. Fikirleriniz zamanla degisir, az ya da çok. Onlari sürekli denemek ve sadece üzerlerinde düsünmek, fikirlerinizi degerlendirmenin en iyi yoludur.

6. Tutkuyla Baglanacaginiz Bir Sey Bulun

Eger bir programciyla iki dakikadan fazla konusma firsatiniz olmussa farketmissinizdir ki programcilar islerine tutkuyla baglidirlar. Programciligi yerler, içerler ve solurlar. Kendi fikirlerinize ve projelerinize tutkuyla bagli misiniz?

7. Araçlarinizda Uzmanlasin

Programcilar kullandiklari araçlar hakkinda sürekli bir seyler ögrenir ve sürekli onlari kullanmak konusunda uzmanlasirlar. Iyi bir programci sürekli olarak ihtiyaci olan yazilimlari daha etkili kullanmanin yollarini arar. Araç kutusunu sürekli gelistirmeyen bir programciya zor rastlarsiniz. Yeteneginiz ne olursa olsun, yaraticiliginiz kullandiginiz araçlarla sinirli. Onlari kullanmak konusunda ne kadar uzmanlasirsaniz o
kadar yaratici olursunuz.

8. Soyut Iliskiler Kurun

* Bilgisayari telefon olarak kullansaydiniz ne olurdu?

* Bir web sitesini kelime islemci olarak kullansaydiniz?

* Insanlar digerlerinin tam su anda ne yaptigiyla ilgilenirler miydi?

Skype, Google Docs ve Twitter gibi projeleri yaratan insanlarin ortak bir özelligi var: Görünüste soyut olan kavramlari iliskilendirebiliyorlar.
“Söyle bir sey olsa?”’lari alip denemek, farkli ve yaratici düsünmek için mükemmel bir yol.

9. Yapiyi Bir Araç Gibi Düsünün, Bir Kisit Gibi Degil

Insanlar yaraticiligi büyük bir boslukla iliskilendirip fikirlerini sinirlardan bagimsiz olusturmaya çalisirlar. Ancak bu, yaraticilik konusunda büyük bir aldatma. Sinirlar her yerde. Onlari görmezden gelemezsiniz, ancak onlarla çalismayi umabilirsiniz. Programci, kullanidigi dilin ve araçlarin sinirlarini
bilir ve onlarin etrafindan dolasir. Bu sinirlar onun, sinirlar etrafinda dolasan yapilar kurmasini saglar. Bir seyin etrafindan nasil dolanilacagini bulmak, bazen daha büyük bir fikir dogurur. Gereklilik, icadin yaraticisidir.

10. Hiç Bir Seyi Denemeden Silip Atmayin

Anaokulu ögretmeniniz hakliydi: Aptalca soru diye bir sey yoktur. Eger üçüncü kurala uyup tüm varsayimlarinizi sorguluyorsaniz, bir seyi denemeden çalismayacagina emin olamazsiniz. Çalismasa bile, yeni bir fikir üretmenizi saglayabilir. Bazen bir prototiple baslayip onu denemek en iyisidir. Eger çalismazsa çöpe atin. Çalisrsa tebrikler: bir sonraki harika fikrinizi buldunuz.

11. Her Zaman Daha Basit ve Zarif Çözümler Arayin

Iyi bir programci en basit çözümün her zaman en iyisi oldugunu bilir. Karmasik çözümler tek bir sey ortaya çikarir: karmasa. Pratik çözümler her zaman uzun vadede daha iyi çalisirlar. Fikirlerinizin yeniliginin büyüsüne kapilip pratikligini unutmayin. Bir problemi çözmenin en iyi yolu, en basit olandir.

12. Baskalarinin Isleri Üzerinde Çalismaktan Çekinmeyin

Internet’in güzelligi, her zaman aradiginiz çözümü bir baskasinin zaten bulmus olmasidir. Yeni bir yazilim üretirken her zaman mevcut kodlari kullanmak iyidir. Tekrlegi tekrar icad etmenin manasi yok. Yeni bir fikri uygularken her parçasini bastan yapmak zorunda degilsiniz. Zaten bulunmus fikirleri kullanin ve onlari daha iyi bir seye dönüstürün. Mükemmel bir fikir bazen yalnizca baska bir fikri degistirmekten ibarettir. Gmail harika bir örnek. Klasik e – postaya yeni özellikler ekleyerek e – postayi bastan yarattilar.

13. Isbirliginden Çekinmeyin

En iyi projeler, tek bir programci tarafindan degil, ayni amaç etrafinda toplanmis bir çok harika programcilarin ellerinden çikmistir. Müthis bir ekip kurun, en iyi fikirleri kimden gelirse gelsin kullanin, ve herkesin katilmasini saglayin.

14. En Basitten En Güzeli Çikarin

Programcilar en basit kodlari tekrar tekrar kullanirlar ve bu kod parçalari tek baslarina basit de olsa bir araya geldiklerinde harika bir ürüne dönüsürler. Hangi yaratici projede çalisirsaniz çalisin, detaylara önem verin ancak en önemlisi, o detaylarin tüm resim üzerindeki etkisine dikkat edin.

  • 0
  • 1636
  • 0

- BUNLARIDA GÖZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ -

HENÜZ YORUM YAPILMAMIŞ !

Yorum yazın

HAKKIMDA

KONULARI TAKİP EDİN

SOSYAL AĞLAR

  • Mesajınızı Gonderin