" Umut, hiç görmeyen birine gökkuşağını anlatmak kadar zor ve imkansız... "

Categories

-

Yeni Baslayanlar Için Siradisi Ögütler

1 - Merak edin ve merakiniz kaybolmadan arastirin. Iyi bir programci olmanin sarti merak etmek ve arastirmalariniz sonucunda merakini dindirebilmektir. Ne kadar çok merak ederseniz o kadar çok arastirirsiniz ve ne kadar çok arastirirsaniz o kadar çok ögrenirsiniz.

2- Sabirli olun. Merak ettiklerinizi ögrenirken ve ögrendikten sonra uygularken sabirli olun. Sabrinizi 1 saat, 10 saat, 1 gün, 1 ay gibi sürelerle sinirlandirmayin. O isi basarincaya kadar sabredin. Emin olun geriye dönüp baktiginizda birseyleri basarmaninin mutlulugunu yogun bir sekilde hissedeceksiniz.

3- Okuyun. Bol miktarda okuyun ama buldugunuz herseyi okumaktan kaçinin. Internette yer alan dökümanlarin büyük bir çogunlugu kitaplara göre daha düzensiz ve alakasiz hazirlanmis olurlar. Bir konu hakkinda sifirdan birseyler ögreneceksiniz mutlaka iyi bir kitaba basvurun. Yoksa konstrantre kayiplarinin yani sira sizi hedefinizden uzaklastiran bilgilerle donatilabilirsiniz.

4- Kitabinizi yaninizda tasiyin. Bir konuyu ögrenirken, günlük islerinizde kitabinizi yaninizdan ayirmaminizi siddetle tavsiye ederim. Metro, otobüs gibi toplu tasima araçlarinda kitabinizi açip ögreneceginiz 10 - 15 dakikalik bilginin hafizanizda ne kadarda kalici olduguna sahitlik edeceksiniz. Ayrica siz bu okumadan sonra otobüsünüzden inip günlük islerinizi hallederken, beyniniz, siz farkinda olmadan arka planda çözemediginiz problemlerle ugrastigini görecek, bir dahaki sefere kitabi elinize aldiginizda o problemin ne kadarda basit oldugunu anlayacaksiniz !

5- Not alin, karalayin. Bir proje yaparken, yada kitap okurken sayfanin önemli yerlerini çizmek yada sayfanin üzerindeki bosluklara küçük notlar almak ögrenme hizinizi arttirir.

6- Hazir bilgilerden kaçinin. Arastirmalariniz sonucunda ulastiginiz hazir bilgilerden kaçinin. Programlarinizda kesinlikle baskasi tarafindan yapilan hazir çözümleri uygulamayin. Çünkü Bilgiye ulasarak ögrenilmez, ögretici olan bilgiye ulasilirken çekilen sikintidir. Kisacasi, hafizaniza yerlesecek olan bilginin kalitesi, çektiginiz zahmet ile orantilidir.

7- Derleyici olarak Not defterini kullanin! Özellikle yeni bir programlama dili ögreniyorsaniz, önünüzde sadece not defteri açik olsun ve kodlarinizi burada yazarak çalistirin. Bu yöntemle kodlara karsi farkindaliginiz artacak ayrica extra bir çaba sarf etmeden kodlarin zihninize otomatik olarak yerlestigini göreceksiniz.

8- Ögrenmeyi Zamana Yayin. 1 gün boyunca 10 saat çalismak yerine 2 gün 5′er saat çalismak daha verimlidir.

9- Önce tasarlayin. Kod yazilarak ulasilacak hedefi önce kafanizda ve kagit üzerinde tasarlayin. Sorunlari kafanizda çözdükten sonra bilgisayarda sadece koda dökme isi kalacaktir. Bu is ise genellikle program gelistirmenin en kolay asamasidir. (Bu yöntemi aliskanlik haline getirmeniz durumunda algoritma ve programlam yazabilme seviyenizde kisa sürece ciddi ilerlemeler kaydedebilirsiniz.)

10- Baskalarinin kodlarini inceleyin ve daha iyisini yazin! Olaylara baskalarinin bakis açilariyla yaklasabilmek gerçekten zordur. Programcilikta baskalarinin yazdigi kodlari okuyarak anlamak, hatalarini bulmak hatta oturup daha iyisini yazmak zor ve bir o kadar da faydali bir istir. Internetten veya kitaplardan bulacaginiz kodlari önce anlamak sonra onu gelistirip daha iyisini yazmak programcilik becerinize ciddi katkilarda bulunacaktir. Benzer sekilde, okudugunuz programla kitaplarindaki hata ve eksikleri bularak yazara mail ile bildirmek, hem kendinize hemde yazara ciddi yarar saglar:)

11- Baskalarina yardimci olun. Baskarinin programlama kisminda çektigi sikintilara yardimci olmak, hem bilginize bilgi katacak hemde zaten bildiklerinizi taze tutarak lazim oldugunda kolayca hatirlamaniza yardimci olacaktir.

12- Blog tutun veya makale yazin. Programcilarin gönüllü islerinden bir taneside blog tutup bilgilerini baskalarinin hizmetine sunmasidir. Bu isten kendi çikarinizin olmayacagini düsünüyorsaniz kesinlikle yaniliyorsunuz demektir. Çünkü en iyi bildiginiz konuda bile basit bir döküman hazirlamak kolay bir is degildir ve çesitli yardimci referanslara ihtiyaç duyulur. Bir konu da egitici döküman hazirlamak o konudaki kendi eksikliklerinizin farkina varmanizi saglar. Alaninda iyi ve ün yapmis programcilarin bu konuda ne kadar hassas olduklarini bir kaç google aramasi ile görebilirsiniz.

13- Ögrenmenin en iyi yolu, ögretmektir. Insanlara yardimci olarak hem kendi egitminize ciddi katki saglamis olursunuz hemde Peygamberimizin (SAV) öldükten sonra “Geride faydanilacak ilim birakan kimselerin amel defteri kapanmaz” hadisinde belirttigi insanlardan olabiliriz.


14- Örnek alin ve takip edin. Alanlarinda gerçekten basarili buldugunuz kisileri örnek almak, onlarin yaptigi projeleri takip etmek, bloglarini okumak hem mesleki motivasyonuzu taze tutar, hemde ufkunuzu gelisletir.

  • 0
  • 1583
  • 0

- BUNLARIDA GÖZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ -

HENÜZ YORUM YAPILMAMIŞ !

Yorum yazın

HAKKIMDA

KONULARI TAKİP EDİN

SOSYAL AĞLAR

  • Mesajınızı Gonderin