" Umut, hiç görmeyen birine gökkuşağını anlatmak kadar zor ve imkansız... "

Categories

-

Kod Yazmak Yazilimin Neresinde ?

Bir kiliç ustasinin eline en iyi kiliçlardan birini verirler. Ustanin gözünü kapatip savas meydanina sürerler. Kilis ustasi hafif yaralanir ama dost düsman demeden çevresinde kim var kim yok kesip atmistir.

Bir projeye baslarken ne yapacagini bilmemek gözleri bagli kiliç ustasinin savas meydaninda savasmasina benzer. Kod yazilir, yeni ihtimaller dogar kod degistirilir, farkli sonuçlar görülür bastan kodlanir tekrar en basa tekrar en basa… bu döngü uzun süre bu sekilde devam eder ta ki proje son seklini alana kadar.

Amatör gelistirmede de yasanan en büyük sikinti belki de bu. Bilgisizlikten ziyade yapilacak isin arastirilmamis olmamasi. Bu yönden bakildiginda kod yazmak yazilimin neresinde acaba? En önemli yerinde mi yoksa en son kisminda mi ?

Bir programlama diline baktigimizda yazilan kodlar bellidir. Basitçe örneklemek gerekirse Bir otomasyon projesinde veri tabanindan okuma yazma güncelleme silme islemi disinda yapilan is çok azdir. Bu islemleri biraz kendini ilerletmis birisi rahatça yapabildigine göre proje gelistirmeyi engelleyen ne? Elbette ki is akisinin tasarlanamamasidir.

Bir proje ele alindiginda konu ile ilgili arastirma yapilmali, veriler kagida dökülmeli, ihtimaller düsünülmeli, benzer uygulamalar incelenip art ve eksi yönleri çikarilmali. Son olarak analiz yapilip ortaya bir model dökülmeli. Model ne kadar iyi ve esnek tasarlanirsa ileriki zamanlarda gelistirilmesi de o kadar olacaktir.

Iyi bir modelleme isleminden sonra kod yazmaya geçilebilir fakat nasil kod yazmak ?

-Kod yazarken hata kontrolü yapilmali try-catch bloklari kullanilmali. Bu durum istisnai durumlarda uygulamanizin istem disi davranmasini engelleyecektir. Ayrica hatalarin loglanmasi kontrolü tamamen gelistiriciye verecektir.

-Kodlama notasyonunuz olsun. Belli bir kodlama notasyonuna bagli kalmaniz hem projenizin ileriki zamanlarda okunabilirlik ve gelistirile bilirligi açisindan hem de kullandiginiz metotlari tekrar kullanmak istediginizde rahat kullanmaniz açisindan isinizi çok kolaylastiracaktir. Kodlama notasyonu olarak Macar notasyonu gibi sik kullanilan bir notasyon tercih etmeniz sizi hem de gelistirecektir.

-Object-Oriented Mantigi ile kod yazin. Nesne yönelimli programlama ile kod tekrarlarindan kurtulur hem de is öbeklerini belirleyip projenizin daha esnek ve modüler olmasini saglarsiniz. Fakat Object Oriented i sadece public class tan ibaret kullanirsaniz bu projenizi sadece fonksiyon dosyalarina bölmenizi saglar Nesne yönelimli yazilim tasarimlarini (Object Oriented Design)kesinlikle inceleyin ve kullanin.

-Kodlariniz içinde sikça yorum cümlelerine ve summarylere yer verin bunlar gelisen projenizde neyi niçin yazdiginizi hatirlamanizi saglayacaktir.

-Performans a özen gösterin. Yazdiginiz kodu en iyi performansla nasil çalistirabileceginizi düsünün. Örnegin veri tabanina defalarca gitmek yerine tek seferde datatable a atabilirsiniz. Ama Verileri DataTable a yüklerken fazla veri yüklememek için mümkün oldugunca parametrik metot yazmalisiniz.

-Kullandiginiz dil ve framework ün özelliklerini bilin. Bu size avantaj ve zaman kazandiracaktir.
-Hamallik ile Profesyonelligi karistirmayin. Gereksiz kod yazmak hamalliktir. Ama fazladan size fayda saglayacak kodu yazmak profesyonelliktir.

-Projenizde kullanacaginiz component setleri, raporlama dll lerini inceleyin hangisinden daha fazla verim almissaniz onu kullanin.

-Bir kodu bir kez yazin ama tam yazin. Koda tekrar tekrar geri dönmek size belli bir süre çikmaza sürükleyecektir. Bundan dolayi kodunuzu yazarken her olayi düsünerek yazin ve bir kez yazin.

Bu maddeler arttirilabilir fakat genel olarak özetlemek gerekirse aklima gelenler bunlar.
Dikkat ederseniz daha kod yazma asamasina gelmedik bahsedilen seyler proje ihtiyaçlarinin belirlenmesi, modelleme, kod nasil yazilmali nelere dikkat edilmeli gibi seyler. Bunlari basardiktan sonra kod yazma asamasina geçilebilir.

Profesyonel Olmak için Profesyoneller ile Çalismalisin *

  • 0
  • 1527
  • 0

- BUNLARIDA GÖZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ -

HENÜZ YORUM YAPILMAMIŞ !

Yorum yazın

HAKKIMDA

KONULARI TAKİP EDİN

SOSYAL AĞLAR

  • Mesajınızı Gonderin